INFRASTRUCTURE-AS-CODE BIEDT EEN WERELD AAN MOGELIJKHEDEN.

Lang leve de programmeerbaarheid van de Cloud. Daardoor zijn er bij Cloudleveranciers mogelijkheden ontstaan om in een korte tijd zeer veel virtuele resources beschikbaar te stellen: via API’s. Developers kunnen via *Infrastructure-as-Code* (IaC) met deze API’s communiceren en de infrastructuur opspinnen in de gewenste ‘state’. Dit maakt het mogelijk om infrastructuur in de Cloud in code uit te drukken en dat biedt enorm veel voordelen.

EEN VOORSPELBARE OMGEVING MET ÉÉN DRUK OP DE KNOP.

IaC maakt snelheid mogelijk die voorheen nauwelijks was voor te stellen. Met IaC is het mogelijk om hele omgevingen met één druk op de knop op een voorspelbare manier op te tuigen en af te breken. De code die hiervoor is geschreven, bestaat in versiebeheer en heeft een unieke bron. Alle aanpassingen zijn transparant, controleerbaar en ook beschikbaar als specifieke versie. Daarmee is IaC een perfecte basis om snel en gecontroleerd een applicatie in de Cloud te ontwikkelen, te testen en breed uit te rollen.

ÉN UITDAGINGEN NATUURLIJK.

Wil je de voordelen van IaC optimaal benutten, dan is het nodig om, net als bij gewone applicatiecode, goede code-hygiëne toe te passen. Er zal bewust moeten worden ontwikkeld om infrastructuur reproduceerbaar, modulair en helder op te schrijven. En dat is iets dat om ervaring vraagt.
Daarom hanteren we bij Profit4Cloud normaal gesproken altijd best-practises voor voorspelbare, modulaire en duidelijke code. Daarmee wordt het mogelijk om de hele omgeving reproduceerbaar te maken, van development tot productie. Op die manier kunnen meerdere teams tegelijkertijd ontkoppelde en modulaire systemen ontwikkelen en een heldere controleerbare bron van authenticiteit hanteren voor de infrastructuur die zij gebruiken. Het is dé manier om ervoor te zorgen dat elke Cloud journey een succes wordt. Op diezelfde manier hebben we bij Profit4Cloud ook de Cloudomgeving van PharmAccess, een grote en vooruitstrevende NGO, ontwikkeld. Met IaC is de infrastructuur niet anders dan de applicatie-code, maar het biedt een wereld aan mogelijkheden en voordelen.