IoT

Bij Cloud denken we in eerste instantie aan gevirtualiseerde oplossingen die gehost worden op een Cloud platform. Er zijn echter steeds meer apparaten in onze directe omgeving die ook met elkaar verbonden zijn via een netwerk. Van slimme verlichting tot koelkasten en van weerstations tot auto’s.

Wanneer apparaten verbonden zijn via een netwerk en zonder menselijk ingrijpen kunnen communiceren en acteren noemen we dat het Internet of Things. De communicatie die deze apparaten onderling of met een centrale controller hebben biedt vele nieuwe mogelijkheden. Deze communicatie wordt de facto gedaan middels een publish-subscribe-gebaseerde communicatie protocol genaamd MQTT dat ook geschikt is voor toepassing op kleine en niet zo krachtige apparaten.

Voordelen

IoT kan processen die voorheen afhankelijk waren van menselijk ingrijpen automatiseren. Maar om honderden sensoren en andere slimme apparaten veilig met elkaar te verbinden moeten verschillende technologieën en technieken samen worden toegepast. Dit is waar de Cloud in beeld komt, met kant en klare oplossingen bij het integreren van apparaten tot een Internet of Things. Zo kan in de Cloud gebruik gemaakt worden van een MQTT broker, apparaten-register en zijn er oplossingen voor authenticatie en autorisatie.

Moderne IoT is niet enkel het aanleggen van communicatie maar ook het centraal analyseren van grote hoeveelheden data om tot insights te komen. Dit kan met simpele operationele analyses maar wordt steeds vaker gedaan met Machine Learning. Met genoeg data is het bijvoorbeeld zelfs mogelijk om *device-failure* te voorspellen en preventief onderhoud uit te voeren. In de Cloud is het makkelijker dan ooit om een ‘ingestion pipeline’ op te zetten en die te koppelen aan een analytisch platform.

Bestaande IoT platformen maken het ook veel makkelijker om de communicatie tussen apparaten en de opslag van hun data veilig te doen. Met private-key-infrastructure kan de identiteit van de apparaten worden gewaarborgd. Cloud platformen bieden uitgebreide ‘enrolment services’ zodat apparaten in verschillende situaties veilig kunnen worden aangesloten.

Uitdagingen

IoT is een ‘disruptive technologie’ met de potentie om veel sectoren voor altijd te veranderen. Maar het gebruik daarvan is niet zonder uitdaging omdat IoT vaak een combinatie is van verschillende bestaande technologieën. Verder blijft security één van de belangrijkste onderwerpen waarbij met IoT het belang absoluut niet minder wordt.

Cloud platformen maken IoT toegankelijk wat betreft de verschillende services die nodig zijn om een IoT backend succesvol te bouwen. Services voor security, enrolment, analytics en communicatie zijn eenvoudig aan elkaar te koppelen en kunnen met de nodige ervaring snel worden ingezet.

Omdat het niet wenselijk is dat een voorbijganger de slimme lamp in een huiskamer kan aansturen, is het belangrijk om de security en enrolment van devices helemaal uit te denken en nauwkeurig te implementeren. Dit was altijd een arbeidsintensief en bewerkelijk proces maar de Cloud biedt hier tegenwoordig met hun MQTT brokers en services specifiek voor certificaatbeheer handvatten voor.

In de praktijk

De enrolment van apparaten binnen een oplossing is een uitdaging waar we binnen Profit4Cloud ruime ervaring mee hebben. Door gebruik te maken van een Cloud platform en de opgedane ervaring in enrolment processen kunnen wij snel een centraal platform realiseren waarbij veiligheid en robuustheid voorop staat. Zo hebben wij voor Booq (Eijsink) een platform neergezet waarop hun apparaten op een veilige en schaalbare manier kunnen worden aangesloten. Daarnaast hebben we onze eigen IoT-node ontwikkelt die we verbinden met de Cloud.

 

Een aantal P4CIoTNodes