Skip to content

IoT

Apparaten die zelfstandig met elkaar communiceren.

Denken we aan Cloud, dan denken we meestal meteen aan oplossingen die gehost worden op een Cloudplatform. Maar ook in onze directe omgeving zijn er steeds meer apparaten die ook met elkaar verbonden zijn via een netwerk. Van slimme verlichting tot koelkasten en van weerstations tot auto’s.
Als deze apparaten via een netwerk zijn verbonden en zelfstandig kunnen communiceren (en acteren) dan noemen we dat het Internet of Things. De communicatie die deze apparaten onderling (of met een centrale controller) hebben, biedt vele nieuwe mogelijkheden. De communicatie vindt plaats door middel van een publish-subscribe- gebaseerd communicatieprotocol dat MQTT heet, en dat ook geschikt is voor toepassing op kleine (en niet zo krachtige) apparaten.

Al zorgen verschillende technologieën ook voor een uitdaging.

IoT is een ‘disruptive technologie’ die de potentie heeft om veel sectoren voorgoed te veranderen. Tegelijkertijd is dat ook een enorme uitdaging, omdat IoT vaak een combinatie is van verschillende technologieën. Security blijft dus ook bij IoT één van de belangrijkste aandachtpunten.
Bij Profit4Cloud hebben we daar inmiddels veel ervaring mee. Voor de enrolment van apparaten binnen een oplossing, realiseren wij snel een centraal platform waarbij veiligheid en degelijkheid de belangrijkste uitgangspunten zijn. Op die manier hebben we ook voor Booq (Eijsink) een platform ontwikkeld, waarop al hun apparaten op een veilige en schaalbare manier kunnen worden aangesloten. Daarnaast hebben we ook een eigen IoT-node ontwikkeld die we verbinden met de Cloud.