IOT
APPARATEN DIE ZELFSTANDIG MET ELKAAR COMMUNICEREN.

Denken we aan Cloud, dan denken we meestal meteen aan oplossingen die gehost worden op een Cloudplatform. Maar ook in onze directe omgeving zijn er steeds meer apparaten die ook met elkaar verbonden zijn via een netwerk. Van slimme verlichting tot koelkasten en van weerstations tot auto’s.
Als deze apparaten via een netwerk zijn verbonden en zelfstandig kunnen communiceren (en acteren) dan noemen we dat het Internet of Things. De communicatie die deze apparaten onderling (of met een centrale controller) hebben, biedt vele nieuwe mogelijkheden. De communicatie vindt plaats door middel van een publish-subscribe- gebaseerd communicatieprotocol dat MQTT heet, en dat ook geschikt is voor toepassing op kleine (en niet zo krachtige) apparaten.

IoT kan processen die voorheen afhankelijk waren van menselijk ingrijpen automatiseren. Maar om honderden sensoren en andere slimme apparaten veilig met elkaar te verbinden, moeten verschillende technologieën en technieken tegelijkertijd worden toegepast. En daar komt de Cloud in beeld. Met kant en klare oplossingen waar verschillende apparaten met elkaar worden geïntegreerd. Want in de Cloud kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een MQTT-broker, een apparaten-register en er zijn verschillende oplossingen voor authenticatie en autorisatie.
IoT is een perfecte methode om met grote hoeveelheden data tot insights te komen. Dit kan met simpele operationele analyses, maar vooral ook met Machine Learning. Op die manier kan zelfs een *device-failure* worden voorspeld en kan preventief onderhoud worden uitgevoerd. In de Cloud is het makkelijker dan ooit om een ‘ingestion pipeline’ op te zetten en die te koppelen aan een analytisch platform. Cloudplatforms bieden uitgebreide ‘enrolment services’ zodat apparaten in verschillende situaties veilig kunnen worden aangesloten.

AL ZORGEN VERSCHILLENDE TECHNOLOGIEËN OOK VOOR EEN UITDAGING.

IoT is een ‘disruptive technologie’ die de potentie heeft om veel sectoren voorgoed te veranderen. Tegelijkertijd is dat ook een enorme uitdaging, omdat IoT vaak een combinatie is van verschillende technologieën. Security blijft dus ook bij IoT één van de belangrijkste aandachtpunten.
Bij Profit4Cloud hebben we daar inmiddels veel ervaring mee. Voor de enrolment van apparaten binnen een oplossing, realiseren wij snel een centraal platform waarbij veiligheid en degelijkheid de belangrijkste uitgangspunten zijn. Op die manier hebben we ook voor Booq (Eijsink) een platform ontwikkeld, waarop al hun apparaten op een veilige en schaalbare manier kunnen worden aangesloten. Daarnaast hebben we ook een eigen IoT-node ontwikkeld die we verbinden met de Cloud.