SERVERLESS
SNELLER ONTWIKKELEN MET SERVERLESS.

Eén van de meest populaire en ingrijpende nieuwe ontwikkelingen in de afgelopen jaren in de Cloudtechnologie, is “serverless”. Het was AWS met de bekende “AWS Lambda”-service die het beeld van Cloud-native ontwikkelen voor altijd heeft veranderd. Vanaf dat moment was het voor ontwikkelaars mogelijk om zich volledig te richten op de code en de functionaliteit van de software, zonder stil hoeven te staan bij de details van de infrastructuur (servers) waarop de applicatie draait. Dat biedt natuurlijk heel veel voordelen. Het is daardoor mogelijk om veel sneller te ontwikkelen, infrastructureel onderhoud kost veel minder tijd en oplossingen zijn veel gemakkelijker te schalen.
Serverless is een ‘disruptive technologie’ die enorme voordelen biedt. Het heeft de manier waarop we oplossingen vormgeven, mits goed toegepast, voorgoed veranderd. 

Ontwikkelaars kunnen sneller werken door zich te richten op de applicatie-code, zonder om te kijken naar servers, installaties of OS-updates. 

Het onderhoud van deze onderdelen is geen wezenlijk aandachtspunt meer. Cloudleveranciers draaien de code in snelle, up-to-date containers. 

Cloudleveranciers zorgen voor op- en afschaling van de oplossing. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van de applicatie.

NATUURLIJK ZIJN ER OOK UITDAGINGEN.

Serverless vraagt ook om het maken van afwegingen en het is belangrijk dat die goed in beeld zijn. Eén afweging moet sowieso altijd worden gemaakt: die tussen flexibiliteit en schaalbaarheid. Veel serverless services zijn namelijk hyper-scalable, maar dat gaat vaak ten koste van de flexibiliteit.
Daardoor wordt het heel belangrijk om zorgvuldig te ontwerpen, een goed begrip te krijgen van de runtime performance, de portabiliteit en testbaarheid niet uit het oog te verliezen en om serverless te allen tijde zoveel mogelijk naar je eigen hand te zetten.
Dat is dus ook precies wat we bij Profit4Cloud doen. Dankzij onze ruime ervaring in de juiste toepassing van serverless technologie, hebben we bijvoorbeeld voor PharmAccess een serverless data lake en analytisch platform gerealiseerd dat schaalt met het gebruik en waarvan de kosten een stuk lager zijn dan zijn niet-serverless tegenhanger. Ook is er niet langer onderhoud nodig van complexe clusters, grote databases en data warehouses, waardoor de focus kan liggen op de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit.