Collega Lennart van der Kamp: spreek je ambities uit

Interview met Lennart van der Kamp – project bij Eijsink/Booq

Lennart van der Kamp (28) werkt sinds januari 2020 bij Profit4Cloud. Hij heeft een achtergrond als software developer in C# en Java en is nu actief als Scrum Master & Product Owner en is wielerfanaat.

Lennart woont in Hengelo en heeft de opleiding Informatica aan Saxion in Enschede afgerond. Hij was actief bij de studievereniging waarbij ook een collega van Profit4Cloud actief was. Tijdens een borrel spraken ze over Profit4Cloud en niet veel later zat Lennart bij ons op kantoor in Hengelo voor een kennismaking. Al ging dit gesprek vooral over de gezamenlijke passie wielrennen. Er werd gelukkig ook stilgestaan bij de mogelijkheden die er waren en dat in combinatie met Lennart z’n ambitie om consultancy in te stappen, was een samenwerking al snel beklonken.

Wat was dan die drive voor consultancy? Het kijken in verschillende keukens en daardoor een brede ervaring opdoen. Lennart had na zijn studie vooral geprogrammeerd in C# en kon via Profit4Cloud nu Java gaan ontdekken. Hoewel hij het op z’n eerste project enorm naar z’n zin had, werd het na 2,5 jaar toch echt tijd voor een andere opdracht. Want ja, dat kijken in die keukens had hij toch wel echt serieus gemeend. Uit interesse deed Lennart nog mee met een cursus Scrum en dat bleek een onverwachte schot in de roos; een nieuwe interesse was ontstaan. Naast het ontwikkelen en bouwen, was de procesmatige kant toch ook wel heel leuk. Noem het toevallig, maar bij z’n 2e en huidige opdracht kwam er een mogelijkheid om de hoek kijken en stak Lennart z’n hand omhoog. Tot op de dag van vandaag kan hij hier met veel plezier de rol van Scrum Master voor twee teams vervullen. Het mooie aan zijn huidige rol vindt Lennart dat hij obstakels voor collega’s kan wegnemen en zo het team vooruit kan helpen. De uurtjes die soms overbleven vervulde Lennart met ontwikkelen. Tot afgelopen maart kwam de rol van Product Owner vrij. En wie kent hemt niet? “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”. Dat is Lennart ten voeten uit, Hij zwaaide z’n arm de lucht in en hier zit dan nu een Scrum Master en (Interim) Product Owner. Twee rollen die gebruikelijk niet te combineren zijn maar samen met de hulp van het team komen ze er!

Hoe krijg je dat voor elkaar? Volgens Lennart loont het enorm om actief en zichtbaar te zijn, ook wanneer je bent ingehuurd en dus eigenlijk extern bent. Vanuit een externe rol kun je ook een stabiele factor zijn. Lennart is dan ook vaak, vrijwel dagelijks, te vinden op kantoor. Daarbij moet je ook ‘gewoon’ je ambities uitspreken. Durf je hand op te steken en aan te geven als je een kans ziet ontstaan die jou goed past.

Lennart is bij Profit4Cloud begonnen als developer en heeft, door de afgelopen stappen in zijn ontwikkeling, ontdekt dat zijn voorkeur uitgaat naar de procesmatige kant van ons vak. Hij wil zich inzetten als Scrum master of Product owner. Tijdens zijn vorige opdracht greep Lennart de kans zijn PSM1 te behalen en nu heeft hij net ook z’n PSPO-certificering behaald. Op het verlanglijstje staat nog om PSM2 te gaan halen. Lennart is blij met de geboden mogelijkheden vanuit Profit4Cloud, dat hij nog geen definitief pad heeft moeten kiezen en de ruimte krijgt te ontdekken waar zijn passie ligt. Daarnaast is de samenwerking met Profit4Agile een enorme toegevoegde waarde voor Lennart; de collega’s staan altijd klaar om te helpen of te ondersteunen. Je hoeft het niet alleen te doen, de wekelijkse stand-up met elkaar is heel fijn en zet iedereen op scherp.

Naast werken heeft Lennart nog een andere hobby, namelijk: wielrennen. Wekelijks trainen voor wielerwedstrijden en voorbereiden op wielervakanties. Het afgelopen jaar heeft hij Luxemburg, Zwitserland, Italië en Slovenië gezien, uiteraard al fietsend. Jaarlijks haalt hij met gemak de 10.000 kilometer, maar fietsend naar kantoor, ho maar. Al is het slechts 6 kilometer, ze zijn op één hand te tellen…

Lennart heb je nog een take away? Jazeker, spreek je ambities uit en durf je hand op te steken. Zorg dat anderen weten waar jij naartoe wilt, creëer kansen en pak ze ook.

Frank de Roo